петък, 12 декември 2008 г.

Накарайте метаболизма си да работи

1. Не гладувайте! За да отслабнете, намалете количеството калории в менюто си. Но не ра­дикално. Не е необхо­димо да гладувате, а са­мо да се ограничавате. През деня трябва да имате 3 основни хра­нения и 1-2 за­куски между тях. Разпределете енергията така: 25% за­куска, 35% обяд, 15% вече­ря и 25% междинни заку­ски. Този режим ще ви по­могне да поддържате висо­ко ниво на метаболизма.

2. Пийте кафе или чай! Кофеинът стимулира цен­тралната нервна система. Ако пиете 2 чашки кафе дневно, ще ускорите обмя­ната си с 5-8%, което ще увеличи разхода на енергия с около 100 кал. А според японски учени чашка зелен чай повишава нивото наме-таболизма с 12%.


3.Не пропускайте заку­ската! Закуската ще ви за­реди с енергия за пял ден, ще активизира и метабо­лизма ви. Жените, които пропускат закуската, 4 пъ­ти по-често страдат от из­лишно тегло. Изяжте поне чаша кисело мляко.


4. Живейте активно! За да бъде метаболизмът ви във форма, не е необходи­мо просто да спортувате, а и да се движите повече. Даже на работното си място. Ако се качвате и слизате по стълбите, а не с асансьора, разговаряте по телефона прави, може да увеличите разхода на енергия с 350 кал. на ден.

5. Приемайте витамин D! Той е необходим за съхра­нение на мускулната тъкан, която основно гори кало­риите. Източникна тозиви-тамин са рибите и морските дарове, сиренето тофу, ове­сените ядки, пълнозърне-стите продукти и яйцата.

6. Купувайте еко продук­ти! Ако в мастните клетки на човек се съдържат мно­го органохлориди (веще­ства в състава на пестици­дите), то метаболизмът му се забавя. Има данни, че пе-стицидите провокират на­трупването и на мазнини. Затова се старайте да купу­вате екологични плодове и зеленчуци. Най-вече ябълки, чушки, нектарини, яго­ди, грозде и круши, които натрупват повече токсични вещества.

7. По-често яжте белтъч­ни продукти! Белтък тряб­ва да има във всяко хранене. Той е необходим за поддър­жане на мускулната маса. Оптималната доза е 100 г постно телешко, 2 с.л. ядки или 200 г кисело мляко. То­ва ще увеличи разхода на енергия с цели 35%.


8. Избирайте продукти, богати на желязо! Това вещество е необходимо за
транспортиране на кислорода, който участва в изга­рянето на калориите. При недостиг чувствате умора, а обмяната значително се забавя. Затова включвай­те в менюто си морски про­дукти, постно месо, боб, спанак и пълнозърнести храни.


9.
Пийте мляко! Недостигът на калций води да забавяне на обмяната на
веществата. Когато включвате в менюто си повече
продукти, богати на калций, организмът ви усвоява по-слабо мазнините, съдържащи се в другите храни.



10.Ограничете алкохо­ла! Той забавя изгарянето на мазнините, защото организмът черпи енергия от алкохола. Само два кок­тейла са достатъчни, за да се намали интензивността на изгарянето на мазнини­те със 73%.


11.Пийте студена вода! Ако през деня изпиете 6 ча­ши студена вода, може да изгорите допълнително 50 кал. За година стават 2 кг. Това е защото организмът ни губи енергия за загрява­не на водата.


12.Яжте фибри! Някои видове увеличават изгаря­нето на мазнините с 30%. Колкото повече влакнини има в менюто ни, толкова по-малка е вероятността да напълнеем. Оптималната доза е 18-25 г на ден. Ще я получите от 6 порции от по 200 г плодове и зеленчуци на ден.



www.figurata.com



ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: