петък, 12 декември 2008 г.

Пийте много вода и през зимата

Обикновена практика е хората да пият много вода през летните месеци, а през зимния сезон заб­равят за нея. Всъщност пиенето на вода през зимата е дори по-важно. Заради по-студе­ното време вод­ният баланс на организма може да се наруши и това да доведе до обезводняване. Тази опасност грози особено по-въз растн ите, често боледуващи хора поради не­стабилния им иму­нитет.

Много е важно да се знае, че приемането на чайове и топли напитки не замества пиенето на вода. 71% от човешкото тяло е вода. Обикнове­но пълната й обмяна се осъществява за 5-8 часа. Този непрекъснат воден поток е много важен. Той очиства, храни и обновява човешкото тяло. Устано­вено е, че редовната пълноценна обмяна на водата подобрява общото състояние, под­държа клетките по-мла­ди, действа профилактично и целебно.

При спокойно състоя­ние и нормална темпе­ратура на тялото мини­малното количество вода е 100 мл на час, т. е. 8-10 глътки на 60 минути. С други думи, за 16 часа бодърстване човек трябва да кон­сумира не no-малко от 1600 мл вода независи­мо от сезона и атмо­сферните условия.

Дехидратацията (лип­сата на вода) води до главоболие, сънливост, промени в настроение­то, забавени реакции. Тежката дехидратация причинява запек, пови­шаване на артериално­то налягане и други. Колкото повече вода пием, толкова телес­ните течности са по-разредени и съответ­но рискът от криста­лизация (образуване на жлъчни и бъбреч­ни камъни) е по-малък.

Водата разрежда отровите, попаднали в организма, и ги изхвърля, промива пикоч н ите пъти ща, намалява риска от бактериално инфек­тиране. Неправилно е да се мисли, че редовното пиене на вода ще повиши артериалното наля­гане. Тя само минава през организма. Колко ще остане в него, зави­си от количеството готварска сол, която е употребена. Тя задържа водата в тялото ни. Затова злоупотребата със сол води до артери­ална хипертония.

figurata.com

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!

Няма коментари: